Öğrenmeye açık tüm müzikseverlerin bir hobi ve uzmanlık alanı süreci vardır. Müzik aletleri; telli müzik aletleri, yaylı müzik aletleri ve tuşlu müzik aletleri gruplarına ayrılırlar. Perküsyon yani vurmalı müzik aletleri de bu grubun bir parçasıdır. En akla gelir enstrümanlar ailesinde vurmalı ve telli müzik aletleri aklımızda daha çok canlanır. Türkiye’de bağlama kültürünün etkisi, bir yandan batı müziğinin Türkiye’de piyasa oluşturması ve endüstriyel anlamda müzikal bakımdan genişlemesi etkisinde gitar modellerini hepimiz biliriz. Gitar fiyatlarını belirleyen husus ise gitar modellerinin kalibresiyle ilgili. Çok açık bir örnekle anlatacak olursak; iyi ses veren müzik aleti iyi bir işçilik ve profesyonellikten geçmiştir. Profesyonel gitar çalan bir müzisyenin profesyonel bir gitar kullanması şart değilse de, elzemdir.
Profesyonel müzik aletlerinin fiyatları Türkiye’de olduğu gibi dünya genelinde dalgalanma halindedir. Şu veya bu fiyat ortalaması yapmak mümkün değildir. Çünki enstrümanın yapımında kullanılan ağaç ve ustalık ekmeğin lezzeti ve görünümünü bize sunan fırıncı gibidir. Müzik bir lezzet işçiliğidir, sanatın lezzetidir. Yaygın olmakla birlikte öğrenci gitarları ve profesyonel gitarlar iki ayrı soru işaretini belirler.
Öğrenci Gitarı Nedir, Ne Değildir?
Öğrenci gitarı ya da öğrenci tipi enstrüman dendiğinde aklımıza gelen şey fabrikasyon enstrümanlardır. Kötü ağaçtan ya da çirkin ağaçlar ve renklerden kombinlenmiş ağaç parçalarıdır. Gerçekte de tam olarak böyledir. Fakat endüstrinin gelişmesiyle birlikte artık öğrenci gitarı olarak andığımız ucuz gitarlar, profesyonel gitar modellerine yakın işçilikte ve titizlikte üretilmeye başlanmıştır. Ses kapasitesi olarak bir öğrenciyi tatmin edecekse de gelişimi tamamlamak isteyen bir öğrenciye garanti sunmaz. Yani gelecek vaad etmez. İleri seviye gitarlar için önü açık ve deniz manzaralı bir ev gözüyle bakabiliriz. Ses açıklığı, derinliği ve görselliği daha iyidir. Müzik bilgisi genişliğiyle, pratikle başarısız olmak mümkün değildir. Eğer müzikte profesyonelleşmek istiyorsanız ileri seviye gitar fiyatlarını incelemelisiniz. Verdiğimiz örnekleri farklı müzik yapılarına göre uyarlayabilirsiniz.
Enstrüman Taşıma Çantası Nasıl Olmalı?
Bir enstrümanın 3 tür taşıma çantasını (hard case taşıma çantası tavsiye edilir) bulabilirsiniz. Sert, orta ve ince kalınlıkta genellikle polyester ya da fiber malzemeden üretilmiş hard case kılıf olarak anılır ve tasvir edilirler. 3 modelden hangisi sizin için uygun olanı sorusuna; enstrümanın kalitesine, sık taşımaya, enstrümanın kir, nem, hava değişimi gibi ortamlarla ilişkisine göre ihtiyaç duyabilirsiniz. Herhangi şekilde enstrümanınızı yanınızda taşımıyor, bulunduğunuz yer steril ve hava geçişlerine kapalı ve hatta tozdan uzaktaysa orta sertlikte kılıf kullanmanız sizin için yeterlidir. Konserlere, müzik aktivitelerine, kurslara, eğlence alanlarına taşıdığınız bir müzik aletiniz varsa hard case kılıf almanız gerekmektedir. Hard case kılıflar her türlü darbeye, olağan dışı duruma karşı sizi güvence altına alır. Yani sigortalar. İnce kılıf ise genellikle öğrenci tipi gitar diye andığımız müzik aletlerine uygun hareketle kullanılabilir.
Gitar ve Keman Ölçüleri öğrenmek için blogumuzu takip ediniz.