Ud enstrümanını hiç çalmamış ya da çalmışsanız da ilk kez satın alacaksanız bu detaylara oldukça dikkat etmekte yarar olacaktır.
Udun sesi dengeli olmalıdır. Ud çalarken, teller arasında geçiş yaparken başka bir Ud çalmaya başlamış gibi geçiş olmamalı.
Tuşeden net ses alınabilmeli, patlama ve cızlama duyulmamalı.
Rahat akortlanabiliyor olmalı
İşçiliği temiz ve özenli olmalı
Ağır olmamalı
Klavye, mızraplık, eşikler ve tesviye doğru yapılmış olmalı. Herhangi bir aksanında sorun varsa, ileride başka sorunlara sebep olabilir. Bu konularda daha detaylı bir yazımızı buradan okuyabilirsiniz.
Udun Görünümü, Dayanımı ve Ses Dengesi
Ud müzik aletinde dış görünüm kişisel zevk alanına girdiği için bu konuda acil ve önemli bir detayı vererek geçmemiz yeterli olacaktır. Ud üzerinde ağır malzemeler ve aksesuarlar varsa, bu tercih edilmemeli. Sedef vb. çeşitli süs malzemeleri Ud üzerinde hem ses dengesini bozar hem de gereksiz ağırlık yaratır. Bunun dışında Ud çalım zorluğu yaratır. Eğer almak istediğiniz Ud hafifse, sizin için avantajlı olacaktır.
Dayanıklı olmayan bir müzik aleti çok geçmeden dağılmaya başlayacaktır. Eğer Udun yapıştırılma elemanlarında şüphe edilir şekilde açıkça hatalar varsa, elinize almadan yerine bırakmanız çok önemli.
Ses Dengesi Her Şeydir
Her müzik aletinde bir ses dengesi vardır ki bu ses mühendisliği alanının en önemli konularındandır. Düşük volümlü, ses dengesi olmayan hiçbir müzik aleti başarılı değildir. Başarısız bir müzik aletiyle devam etmeyin.
Ud klavyesi baştan sona kontrol edilmeli, çalım esnasında herhangi bir yerinde çatlak, delik, eğiklik veya atma varsa bu dikkatle incelenmeli. Ud teknesindeki dilimler sağlam olmalı, ses tablası ve eşiklerin bulunduğu alanda boşluk veya dalgalar hâlinde çatlaklar seyretmemeli.